Δήμητρα Μυλωνά

D. Mylona Η Δήμητρα Μυλωνά σπούδασε αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (Ρέθυμνο) και Περιβαλλοντική Αρχαιολογία και Παλαιοοικονομία στο Πανεπιστήμιο του Sheffield, όπου ειδικεύτηκε στη ζωο-αρχαιολογία. Πήρε το διδακτορικό της δίπλωμα από το πανεπιστήμιο του Southampton. Η διατριβή της με τίτλο «Fish-eating in Greece from 500 BC to AD 700. A story of impoverished fishermen of lavish fish banquets?” εστίασε στο θέμα της ιχθυοφαγίας στην Ελλάδα των ιστορικών χρόνων και διερεύνησε πτυχές του θέματος που φωτίζουν ζητήματα περιβάλλοντος, οικονομίας, κοινωνικών αξιών και αισθήσεων. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην σχέση των ανθρώπων με τα ζώα διαχρονικά, στο ρόλο των ζώων στη λατρεία, στην αρχαιολογία της τροφής και στην αρχαιολογία των παράκτιων κοινοτήτων.

Η Δήμητρα Μυλωνά εργάστηκε για πολλά χρόνια ως ανεξάρτητη ζωο-αρχαιολόγος ή σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μεσογειακών σπουδών (ΙΤΕ) και ανέλυσε πολυάριθμα ζωο-αρχαιολογικά σύνολα απ’ όλη την Ελλάδα και ορισμένες γειτονικές χώρες (Αλβανία, Κύπρος). Δημοσίευσε αποτελέσματα αυτής της έρευνας, μία σειρά άρθρων γύρω από ευρύτερα θέματα καθώς και ένα βιβλίο για την ιχθυοφαγία στην Ελλάδα των ιστορικών χρόνων. Συμμετείχε σε πλήθος συνεδρίων παρουσιάζοντας αποτελέσματα της έρευνάς της, συνέβαλε στην οργάνωση εκθέσεων και αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά ευρείας κυκλοφορίας για ζητήματα της ειδικότητάς της. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα, άλλα εκ των οποίων έχουν αμιγώς αρχαιολογικό χαρακτήρα ενώ ορισμένα εστιάζουν στην διάχυση και αξιοποίηση της αρχαιολογικής γνώσης από τοπικές κοινωνίες (π.χ. πρόγραμμα Αλιευτικού Τουρισμού Αστακού).

Η Δήμητρα Μυλωνά δίδαξε Προϊστορική και Κλασσική Αρχαιολογία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης (Ρέθυμνο) και είναι ερευνήτρια του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών, στο Ερευνητικό Πρόγραμμα της Καλαυρείας « Η Πόλις, ο Θεός και η Θάλασσα».

Copyright

©2010 petras-excavations.gr. All Rights Reserved.

Ανάπτυξη Κωνσταντίνος Τόγιας.
Βασίζεται σε ΕΛ/ΛΑΚ.