Σπίτι I.1

Το μεγάλο αυτό διώροφο κτίριο, έκτασης 240 τετρ. μ. στο ισόγειό του, κτίσθηκε και κατοικήθηκε στη Νεοανακτορική περίοδο (1600-1500 π.Χ.) Στην ίδια θέση βρισκόταν ένα κτίριο της Παλαιοανακτορικής φάσης, με όμοιο προσανατολισμό. Το Σπίτι Ι.1 εγκαταλείφτηκε μετά από σεισμό (που συνδεόταν πιθανώς με την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας) στην ΥΜΙΑ. Αποτελεί αντιπροσωπευτικό παράδειγμα μεγάλου αστικού μινωικού οικοδομήματος. Το σωζόμενο ισόγειο αποτελείται από σειρά αποθηκών (1, 2), κουζίνα (3), εγκατάσταση πατητηριού σταφυλιών (4, Α), όπου ήρθε σε φως ακέραιο λίθινος ληνός, πιθανώς το μεγαλύτερο σωζόμενο λίθινο μινωικό αγγείο, και χώρο αποθήκευσης κρασιού (5).

Ο όροφος του κτιρίου περιελάμβανε χώρους κατοικίας και κατανάλωσης φαγητού, εγκατάσταση αργαλειού πάνω από τον Χώρο 2, καθώς και βεράντες.

Το Σπίτι Ι.1 έχει δύο εισόδους, στα ανατολικά (6) και τα δυτικά (7) και καταλαμβάνει δύο αναλήμματα της πλαγιάς του λόφου. Στην πίσω αυλή του (8), που αποτελούσε χώρο βιοτεχνικών δραστηριοτήτων, εντοπίσθηκε εργαστήριο κατασκευής λίθινων αγγείων. Από το Σπίτι Ι.1 ξεκινούσε πλακόστρωτος δρόμος (9), που κατέληγε πιθανώς στο ανάκτορο.

House1 - Plot   House1 - Plot

Copyright

©2010 petras-excavations.gr. All Rights Reserved.

Ανάπτυξη Κωνσταντίνος Τόγιας.
Βασίζεται σε ΕΛ/ΛΑΚ.