Ανασκαφή οικοπέδου Μ. και Ε. Τσουπάκη

Η ιδιοκτησία βρίσκεται στη δυτική πλαγιά της Κεφάλας, λίγο χαμηλότερα από την ιδιοκτησία Τσακαλάκη. Σε αυτή ανασκάφτηκε βραχοσκεπή με είσοδο προς τα δυτικά, απέναντι από τον λόφο Ι (οικισμός και ανάκτορο). Η έρευνα του 2006 απέδωσε σημαντική και πολύτιμη ποσότητα οστεολογικού υλικού, συμπεριλαμβανομένων 102 κρανίων. Πολλά και εξαιρετικά ευρήματα, ως προς την ποιότητα και την ιστορική σημασία (Πρωτομινωική Ι – Μεσομινωική ΙΑ), όπως κεραμική, κοσμήματα και σφραγίδες. Σημαντική η εύρεση αγγείων κυκλαδικού τύπου, μεταξύ των οποίων και εισηγμένα, όμοιων με αυτά του γειτονικού νεκροταφείου της Αγίας Φωτιάς.

Η βραχοσκεπή χρησιμοποιήθηκε για δευτερογενείς ταφές. Είναι πιθανό ότι η απόθεση έγινε με την ευκαιρία του καθαρισμού ενός ταφικού κτιρίου.

Επίσης, η συνέχεια χρήσης της σπηλιάς και στη Νεοανακτορική περίοδο, αν και με διαφορετική λειτουργία, δηλώνεται από την εύρεση μιας τελετουργικής ΥΜΙ πρόχου και ενός κωνικού κυπέλλου, σχεδόν στην επιφάνεια. Επομένως και την εποχή αυτή, όχι μόνον η θέση του αρχαίου τότε νεκροταφείου ήταν γνωστή, αλλά είχε διεξαχθεί τουλάχιστον μια τελετουργία προς τιμήν των προγόνων.

Copyright

©2010 petras-excavations.gr. All Rights Reserved.

Ανάπτυξη Κωνσταντίνος Τόγιας.
Βασίζεται σε ΕΛ/ΛΑΚ.