2011

ΑΝΑΣΚΑΦΗ  ΠΡΟΑΝΑΚΤΟΡΙΚΟΥ-ΠΑΛΑΙΟΑΝΑΚΤΟΡΙΚΟΥ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ ΠΕΤΡΑ  2011

Συνεχίστηκαν από  23/5/2011 έως 16/6/2011  οι ανασκαφικές εργασίες στο Προανακτορικό  Νεκροταφείο του Πετρά, στην θέση Κεφάλα (Λόφος ΙΙ), υπό την διεύθυνση της Δρ. Μ.Τσιποπούλου (Διευθύντριας του Εθνικού Αρχείου Μνημείων του ΥΠΠΟΤ), με την συμμετοχή του Καθηγητή Philip P. Betancourt  (Temple University, Philadelphia) και τη συνεισφορά της ΚΔ΄ΕΠΚΑ (Κλειώ Ζερβάκη-Συντηρήτρια, Κώστας Πλατανάκης-Αρχιεργάτης). Η ανασκαφή χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από το Ινστιτούτο Προϊστορικού Αιγαίου (INSTAP).

Στην ανασκαφή συμμετείχαν οι:

Αρχαιολόγοι

Επικεφαλής ανασκαφικής ομάδας : Γαρυφαλιά Κωστοπούλου (INSTAP-SCEC, μέλος της ομάδας Πετρά) και Δρ. Susan C. Ferrence (INSTAP Academic Press, Philadelphia)

Επόπτες τομών: David W.Rupp (Ομότιμος Καθηγητής Αρχαιολογίας, Brock University,Καναδάς-Διευθυντής του Καναδικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα) Judith L. Papit, Ariel Pearce-Chalikias, Sarah Peterson, Brian Kunkel (όλοι από το Temple University, Philadelphia ), Sarah Linn (University of Pennsylvania, Philadelphia), Δρ. Μαρία Ρελάκη (Open University in the East Midlands, Nottingham, UK)

Βοηθοί: Marie Nicole Pareja (Temple University)

 

Ειδικοί Επιστήμονες:

Σεβαστή Τριανταφύλλου – Λέκτωρ Ανθρωπολογίας (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)-Επικεφαλής της ομάδας μελέτης οστεολογικού υλικού

Antonia Stamos – (INSTAP-SCEC)

Βοηθοί: Νατάσα Καλογήρου – Ανθρωπολόγος (Υποψήφια Διδάκτωρ, Αριστότελειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Allyson McCreery (INSTAP-SCEC)

 

Αρχιεργάτες: Ματίνα Παπαδάκη

Ειδικευμένοι τεχνίτες: Βιτσέντζος Γιώργος, Κοντογιαννάκης Γιάννης, Κοξαράκης Μανώλης, Μασουράκης Μανώλης, Μασουράκης Κώστας, Νερουλίδης Γιάννης, Σαντημπαντάκης Γιώργος, Φιοράκης Βαγγέλης, Χατζάκης Βαλάντης, Χατζηγεωργίου Μανώλης, Ψαράκης Γιώργος, Mucaj Vasil

(Βοηθοί: Ρωμανός – Ανδρέας Rupp)

Η αεροφωτογράφηση της ανασκαφής έγινε από τον Κώστα Χαλικιά (University of Heidelberg, Germany) με την βοήθεια του Κωστή Φραγκιαδάκη (Μόχλος) ενώ η τελική επεξεργασία από τον Χρόνη Παπανικολόπουλο (INSTAP-SCEC).

Οι ανασκαφικές εργασίες του 2011 αποκάλυψαν νέα ταφικά κτίρια  και επικεντρώθηκαν στο Βόρειο κυρίως τμήμα του πλατώματος, στο ΝΔ τμήμα στα σύνορα με  τον οικισμό και την βιομηχανική εγκατάσταση του τέλους της ΝΛ/ΠΜΙ καθώς  και στην περιοχή Α του ΤΚ2, εντός του περιβόλου, με σκοπό την οριοθέτηση του Νεκροταφείου. Συνεχίστηκε επίσης η ανασκαφή των ταφικών κτιρίων 5 & 8 (ΤΚ5 & ΤΚ8) με σκοπό την ολοκλήρωσή τους. Οι εργασίες δεν προχώρησαν σε βάθος.

Πιο συγκεκριμένα:

1.Ταφικό κτίριο 2 –Περίβολος: οι εργασίες περιορίστηκαν στην περιοχή μεταξύ του ΤΚ2 και του μεγάλου Ανατολικού τοίχου του περίβολου.  Αποκαλύφθηκε ότι ο μεγάλος αυτός τοίχος συνδέεται με άλλους τοίχους στο νότιο τμήμα, οι οποίοι ανήκουν σε ένα νέο ταφικό κτίριο (ΤΚ11). Πρόκειται για ΜΜ αποθέτη που συνδέεται πιθανότατα με  νυχτερινές τελετουργίες όπως αποδεικνύει η εύρεση 3 μεγάλων λύχνων και ενός  πύραυνου. Συλλέχθηκε μεγάλη ποσότητα ΜΜ ΙΒ-ΙΙ κεραμικής. Στην περιοχή δεν βρέθηκαν ανθρώπινα οστά. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον εύρημα ήταν ΜΜ λάρνακα, σε επίπεδο υψηλότερο των δαπέδων του ΤΚ2, η πρώτη μέχρι σήμερα του νεκροταφείου εκτός ταφικού κτιρίου, η οποία όμως βρέθηκε άδεια.

2. Ταφικό κτίριο 5: συνεχίστηκε αλλά δεν ολοκληρώθηκε η ανασκαφή των δωματίων  9 και 10. Αποκαλύφθηκε ότι και οι δύο χώροι χρησιμοποιήθηκαν για δευτερογενείς ταφές. Συλλέχτηκαν σημαντικά ευρήματα  και μεγάλη ποσότητα οστεολογικού υλικού.

3.Ταφικό κτίριο 8: Ως ΤΚ8 ορίσθηκε το κακοδιατηρημένο λείψανο ταφικού κτιρίου το οποίο ήρθε στο φως το 2010, αμέσως προς Α του ΤΚ1, και σε βαθύτερο από αυτό επίπεδο.  Η εύρεσή του αποτελεί την πρώτη βέβαιη ένδειξη για την ύπαρξη πρωιμότερων ταφικών κτιρίων (ΠΜΙΙ;).  Την φετινή ανασκαφική  περίοδο  ανασκάφθηκε η περιοχή του ΤΚ8 χωρίς να αποκαλυφθούν άλλα αρχιτεκτονικά λείψανα. Μεγάλη όμως ήταν η ποσότητα ΜΜ κυρίως κεραμικής, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι κατά την εποχή αυτή υπήρξε στο χώρο αναθηματικός αποθέτης.

4. Ταφικό κτίριο 9: Βρίσκεται αμέσως Β του ΤΚ1. Έχει ανασκαφεί εν μέρει. ­­Αποτελείται , προς το παρόν, από 4 δωμάτια, τα οποία δεν έχουν αποκαλυφθεί πλήρως. Σημαντικό εύρημα, από το δωμάτιο 4 είναι εξάεδρος παραλληλεπίπεδος  σφραγιδόλιθος από οφείτη.

5.Ταφικό κτίριο 10: Πρόκειται  επίσης για νέο κτίριο στο Β τμήμα του ανδήρου. Αποτελείται από 5 χώρους εκ των οποίων οι δύο περιέχουν οστά. Στους υπόλοιπους χώρους η ανασκαφή σταμάτησε στο επιφανειακό στρώμα. Η κεραμική χρονολογείται στην ΜΜ περίοδο.

6. Η περιοχή Βόρεια του ΤΚ10 αποτελεί επίσης πιθανώς τρεις τελετουργικές ΜΜ αποθέσεις και συνδέεται με πιθανό περίβολο.

7. Η ανασκαφή στο ΝΔ τμήμα του Νεκροταφείου, στα σύνορα με τον οικισμό και την βιομηχανική εγκατάσταση του τέλους της ΝΛ/ΠΜΙ, αποκάλυψε μεγάλο τμήμα ΥΜΙΙΙΓ τοίχου.

8.Συμπληρώθηκαν τα σχέδια του ΥΜΙΙΙΓ οικισμού.

Copyright

©2010 petras-excavations.gr. All Rights Reserved.

Ανάπτυξη Κωνσταντίνος Τόγιας.
Βασίζεται σε ΕΛ/ΛΑΚ.